All about bagels

Gjorde en hel drös med bagels till frukost idag. Så gott! Jag smaksatte dessa med: sesamfrön, ost, kanel/russin och torkade blåbär.

// I’m kicking this day off with homemade bagels and a big cup of coffee = breakfast deluxe.

Recept:

 • 25 g jäst
 • 4-5 dl vatten (ljummet)
 • ca 650 g lantbrödsmjöl
 • 2 msk farinsocker (eller ljus sirap)
 • 1 msk salt
 • 3 msk honung, till kokning
 • 1 ägg, till pensling

Lös upp jästen i vatten. Ha i resterande ingredienser och blanda till en jämn deg. Låt degen jäsa i ca 60 minuter under en bakduk. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i åtta lika stora bitar (här smaksätter du eventuellt med kanel/russin eller blåbär). Rulla bitarna till bollar, varje boll ska väga omkring 140 g. Tryck hål i bollarna med två fingrar så att de blir till runda ringar. Lägg ringarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugn på 175 grader. Koka upp vatten och honung i en stor kastrull. Koka ringarna, ca 1-2 minuter på varje sida, och låt dem torka på en handduk innan du lägger tillbaka dem på plåten. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt på topping. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Recipe in english:

 • 25 g yeast
 • 950-1100 ml water (at body temperature) 
 • 650 g bread flour
 • 2 tbsp brown sugar (or light syrup) 
 • 1 tbsp salt
 • 3 tbsp honey, for boling 
 • 1 egg, for brushing.

Dissolve yeast in water. Add the remaining ingredients and mix into a smooth dough. Let the dough rise for about 60 minutes under a kitchen towel. Turn out dough onto a lightly floured surface and divide the dough into eight pieces (here you might want to add cinnamon / raisin or  dried blueberries). Roll the pieces into balls, they should weigh about 140 g. Press two fingers into each ball to form round rings. Put the rings on a baking tray lined with parchment paper and let them rise for about 30 minutes.
Heat oven to 350 °F / 175°C. Boil water and honey in a large saucepan. Boil the rings, for about 1-2 minutes on each side, and let them dry on a towel before putting them back on the tray. Brush with beaten egg and sprinkle with whatever topping you like. Bake in middle of oven for 25-30 minutes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s