Vanilla and lingonberry babka

Babka … varför har jag aldrig gjort det förut? Det är enkelt, gott och det går att prova oändligt många smakkombinationer. En ny favorit.

// Love this! I put my own spin on a babka and it turned out great. I’ve never done a babka before but it’s definitely a new favorite. Easy, sweet and perfect with a cup of coffee.

Recept:

Deg (total jästid är ca 2 timmar + 45 minuter)

 • 25 g jäst
 • 2,5 dl mjölk
 • 500 g vetemjöl
 • 80 g rumsvarmt smör
 • 0,5 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 0,5 tsk salt
 • 1 ägg

Fyllning

 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1 dl vaniljsocker
 • 0,5 msk kanel
 • 0,5 msk kardemumma
 • 0,5-1 dl lingonsylt

Pensling

 • 1 ägg, uppvispat

Värm mjölken i en kastrull till ca 37 grader. Smula i jästen och lös upp den. Häll mjölk i en bunke och blanda i resterande ingredienser. Arbeta ihop till en jämn deg. Låt jäsa i ca två timmar under duk.

Gör under tiden vaniljfyllningen: Vispa ihop smör, vaniljsocker, kanel och kardemumma.

När degen har jäst klart tar du upp den på ett mjölat bakbord och delar den i två delar. Kavla ut delarna till tunna rektanglar (som när du gör kanelbullar, exempelvis) och bred på vaniljfyllningen. Ha därefter på ett tunt lager med lingonsylt. Rulla ihop rektanglarna till avlånga rullar och skär ett snitt igenom toppen så att fyllningen syns (obs. skär inte så djupt att rullen delar sig). Tvinna ihop rullarna till en tjock limpa och lägg den i en bakplåtspappersklädd brödform. Verkar det komplicerat? Jag hittade den här videon med instruktioner som kan förtydliga hur bakningen går till.

Låt babkan jäsa i formen ca 45 minuter på en plats med jämn temperatur. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och skär sedan i tjocka skivor. Klart!

Recipe in english: 

Dough (it will rise for about 2 hours + 45 minutes)   

 • 25 g yeast
 • 250 g milk
 • 500 g all-purpose flour
 • 80 g butter, roomtemperature
 • 30 g granulated sugar
 • 1 tsp vanilla extract
 • 0.5 tsp salt
 • 1 egg

Filling

 • 150 g butter, roomtemperature 
 • 60 g vanilla extract (or vanilla sugar) 
 • 0.5 tbsp cinnamon
 • 0.5 tbsp cardamom
 • 4-7 tbsp lingonberry jam (or any jam you like) 

Brushing

 • 1 egg, beaten

Heat the milk in a saucepan to about 98.6 ° F (body temperature). Crumble in the yeast and dissolve it. Pour the milk into a bowl and mix in the remaining ingredients. Work together to form a smooth dough. Let it rise for about two hours under a kitchen towel.

Make the vanilla filling in the meantime: Mix butter, vanilla extract, cinnamon and cardamom in a bowl until you have a smooth spread.

When the dough is at least doubled in size, put it on a floured surface and divide it into two pieces. Roll the pieces out into thin rectangles (like when you’re making cinnamon buns, for example). Spread the vanilla filling over the rectangles with a knife. Add a thin layer of lingonberry jam. Roll each rectangle into a long “swiss roll” and cut through the top so that the filling is visible (note: don’t cut too deep, the roll should not split in half). Twist the rolls together to make one thick loaf and place it in a bread pan lined with parchment paper. Seems complicated? I found this video with instructions that might be helpful.

Let the babka rise for about 45 minutes in a place with an even temperature. Brush with a beaten egg. Bake in middle of the oven at 425° F for about 30 minutes. Let it cool before cutting it into thick slices. Done! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s