Tea and breakfast bread

Tekakor! Lätta att göra och goda att äta.

// Swedish “Tekakor”. A perfect start of the day. 

Recept:

 • 50 g jäst
 • 500 g mjölk
 • 1 äggula
 • 840-900 g vetemjöl
 • 4 msk honung
 • 170 g rumsvarmt smör
 • 1 tsk salt

Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Blanda övriga ingredienser i en bunke och häll sedan i mjölkblandningen. Arbeta ihop till en jämn deg. Låt jäsa i ca 60 minuter. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 15 delar. Forma delarna till bollar och kavla dem sedan platta. Placera på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under en bakduk i ungefär 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter.

Recipe in english:

 • 50 g yeast
 • 500 g milk
 • 1 egg yolk
 • 840-900 g all-purpose flour
 • 4 tbsp honey
 • 170 g butter (at roomtemperature) 
 • 1 tsp salt

Dissolve the yeast in lukewarm milk. Mix remaining ingredients in a bowl before adding the milk mixture. Form into a smooth dough and let it rise for about 60 minutes. Knead the dough on a lightly floured surface and divide it into 15 parts. Shape the pieces into balls before flattening them with a rolling pin. Place on a baking sheet lined with parchment paper. Rise in a warm, draft-free location for about 30 minutes. Bake in middle of oven at 450 ° F for 8-10 minutes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s